Pleťové masky

Domáce pleťové masky (receptár)

Móda a krásaPleť, 1. januára 2010 

Naše babičky vždy hovorievali, že takmer všetko, čo je možné zjesť, môžeme použiť aj na oživenie našej pleti. Každá z nás si doma môže namiešať masku, ktorá jej pleť hydratuje, zregeneruje a ukľudní. Stačí nakuknúť do chladničky, alebo zájsť do záhradky, vybrať nejaké ingrediencie a namixovať čistú prírodu. Pri domácich pleťových maskách naviac presne vieme, z čoho sú zložené a čím pokožku vyživujú.

Využite mocnú silu prírodných látok a doprajte si vhodnú pleťovú masku, ktorú si sami namiešate. Ak trochu zaexperimentujete, možno práve vy objavíte zázračný „lektvar“, ktorý s vašou pleťou urobí zázraky.

Nezabúdajte, že masky sa nanášajú iba na dobre očistenú tvár, krk a dekolt. Snažte sa dodržiavať doporučenú dobu pôsobenia, aby ste dosiahli želaný účinok. Táto doba by sa nemala nielen skracovať, ale ani predlžovať. 

Máme pre vás prehľad pleťových masiek pre každý typ pleti a účelu:

PLEŤOVÉ MASKY PRE MASTNÚ  A PROBLEMATICKÚ PLEŤ / Späť hore

Zemiaky na mastnú pleť 
Mastnejšiu pleť skúste ošetriť maskou zo zemiakovej šťavy, do ktorej namočíte vatové tampóny. Zemiaková maska má, rovnako ako napríklad maska z jahôd, sťahujúce a čistiace účinky. Na jahodovú masku môžu ale citlivejší jedinci reagovať podráždene.

Citrón na stiahnutie pórov
Citróny osviežujú pleť, regulujú látkovú výmenu a majú vypínací efekt. Citrónová šťava má skvelé sťahujúce a bieliace účinky, je teda vhodná hlavne pre mastnú pleť. Masku z citrónovej šťavy, zmiešanú s medom a tvarohom, naneste na tvár a zmyte po pätnástich minútach.

Medová maska s droždím
Rozmrvte 120 g čerstvého droždia, pridajte 1 lyžicu medu a 4 kávové lyžičky sladkej smotany, alebo olivový olej. Všetko vymiešajte vareškou do konzistencie pasty. Zmes naneste na očistenú tvár a nechajte pôsobiť 15 minút. Potom masku zmyte vlažnou vodu a tvár ošetrite krémom podľa povahy pleti.

 

Rajčinová maska pre mastnú pleť
Používame jednoducho na kolieska nakrájané rajčiaky alebo kašu z rozpučených rajčiakov, ktoré nanesieme na očistenú pleť. Po 20 minútach ju umyjeme a nanesieme vhodný krém.

 

Jablkovo-škoricová maska na mastnú pleť
Pleťová maska má antiseptické účinky, čistí a sťahuje póry. Nastrúhané jablko zmiešame s bielym jogurtom, medom, mletou škoricou a lyžicou ovsených vločiek. Zmes nanesieme na pokožku a necháme pôsobiť asi 20 minút.

Čistiaca brusnicová maska
Vymiešajte na hladkú kašičku hrsť brusníc, nízkotučný jogurt a med. Podľa potreby rozrieďte trochou brusnicového džúsu. Nechajte na pleti pôsobiť 10-15 minút.

Čistiaca petržlenová maska
Petržlen rozmixujte a premiešajte s napeneným tvarohom. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť 20 až 25 minút. Masku zmyte studenou vodou.

Pomarančová hydratačná maska pre mastnú pleť
Z jednej polovice pomaranča vytlačte šťavu, dužinu druhej polovice rozdrvte na dreň a následne zmiešajte so šťavou. Tvaroh mierne rozšľahajte a premiešajte s pomarančovou dreňou. Takto vzniknutú masu naneste na tvár a dekolt a nechajte pôsobiť približne 15 minút.

Jablkovo medová maska proti vyrážkam
Potrebovať budete jedno stredné jablko a med. Jablko nastrúhajte, pridajte dve lyžice medu a zmiešajte. Masku aplikujte na tvár - najmä na miesta, kde sa vyskytuje akné a nechajte pôsobiť. Táto maska nie je z tých, ktoré uschnú, takže po polhodine ju z tváre zmyte. 

Maska z bazalky a ovsených vločiek na nečistú pleť  
Z dvoch lyžíc sušenej bazalky si pripravte čaj. Zalejte ju horúcou vodou, nechajte lúhovať a chladnúť. Takýto čaj yb ste mohli použiť ako tonikum na nečistú pleť, no ak chcete vytvoriť masku, nasypte do ochladnutého čaju rozmixované ovsené vločky. Vytvorte takú konzistenciu, ktorú budete môcť aplikovať na tvár a nechajte pôsobiť. Pred zmytím môžete pleť jemne premasírovať a masku odstráňte.

Jednoduchá maska z morskej soli
Morskou soľou môžete jednoducho osoliť vodu a pomocou tampónu tak ošetrovať vyrážky. Ak však chcete ešte lepší účinok, nasypte do misky soľ a po jednej lyžici pridávajte vodu. Týmto spôsobom vytvoríte pastu, ktorá sa bude dať rozotrieť na tvár. Nechajte pôsobiť aspoň 20 minút a tvár opláchnite.

Citrónovo bielková čistiaca maska
Potrebovať budete jedno vajce a citrónovú šťavu. Oddeľte z vajíčka bielok, vyšľahajte ho a zmiešajte s polievkovou lyžicou šťavy. Opatrne naneste na tvár a nechajte masku zaschnúť. Hrubšia vrstva sa hodí na mastnejšie miesta pleti, ako je T-zóna v oblasti čela a nosa.

Mohlo by sa vám tiež páčiť: 

 

PLEŤOVÉ MASKY PRE SUCHÚ PLEŤ / Späť hore

Pomarančová vitamínová bomba 
Našľahajte 4 polievkové lyžice tvarohu so šťavou z polovice pomaranča a pridajte dužinu z druhej polovice. Naneste na tvár a krk a po tridsiatich minútach pôsobenia starostlivo zmyte teplou vodou. Vďaka účinným látkam pomarančov zásobuje táto maska pleť vitamínmi a minerálmi a osviežuje unavenú pleť.

Rajčinová maska na suchú pleť
Jeden rozpučený rajčiak zmiešame s trochou ryžovej múčky a pridáme niekoľko kvapiek oleja. Nanesieme na očistenú pokožku a necháme pôsobiť asi 20 minút.

Medová tvarohová maska 
Med má omladzujúce účinky, ukľudňuje a vyživuje pleť. Pripravte si 2 kávové lyžičky medu, 150 g čerstvého tvarohu a 1 žĺtok. Suroviny vymiešajte v miske z umelej hmoty do peny a zmes naneste štetcom na tvár. Túto masku môžete natrieť aj na časti okolo očí. Nechajte pôsobiť 20 minút, zmyte vlažnou vodou a na čistú tvár prikladajte po dobu asi piatich minút vlhké obklady.

Pleťová maska z papáje
Zrelá a unavená pokožka získa iskru vďaka ovocným enzýmov z papáje. Roztlačte jednu zrelú papáju a pridajte 3 cl smotany. Zmes naneste na vyčistenú pokožku a nechajte pôsobiť 30 minút. Zmyte vlažnou vodou. Tátomaska obnovuje a zjemňuje zároveň.

Výživná banánová maska na suchú pleť
Zmiešajte banán s jedným vaječným žĺtkom a trochou panenského olivového oleja. Vypracujte na jemnú kašičku a naneste na očistenú pokožku. Nechajte pôsobiť 20-30 minút.

Výživná žĺtková maska 
Ak vaša pleť na tvári pôsobí unavene, môžeme si urobiť výživnú masku. Stačí jeden žĺtok, lyžica oleja a niekoľko kvapiek vitamínu AD. Pridať môžete trochu šťavy z kiwi. V prvom týždni kúry naneste masku trikrát, v druhom dvakrát. Potom už stačí raz za týždeň.

Výživná mandľová maska pre suchú pokožku
V mixéri zmiešajte na hladkú zmes za hrsť mandlí, 3 jahody, polovicu uhorky, 1 čajovú lyžičku medu, 1 čajovú lyžičku jogurtu. Túto zmes naneste na tvár a nechajte zaschnúť. Potom ju zmyte vlažnou vodou a naneste krém.

Mohlo by sa vám tiež páčiť: 

PLEŤOVÁ MASKA PRE ZRELÚ PLEŤ / Späť hore

Jablková maska proti vráskam
Pokrájajte jablká a uvarte v mlieku. Nechajte čiastočne vychladnúť. Ešte teplú hmotu naneste na tvár a nechajte pôsobiť, kým celkom nevychladne. Maska vašu pleť krásne vypne a vyhladí vrásky.

Protivrásková tekvicová maska
Tekvica obsahuje ohromné množstvo vitamínov a antioxidantov a je skvelým bojovníkom proti vráskam. Zmiešajte trochu rozmixovanej tekvice, s medom a mliekom podľa potreby. Masku naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15 minút. Opláchnite vlažnou vodou.

Výživná žĺtková maska 
Ak vaša pleť na tvári pôsobí unavene, môžeme si urobiť výživnú masku. Stačí jeden žĺtok, lyžica oleja a niekoľko kvapiek vitamínu AD. Pridať môžete trochu šťavy z kiwi. V prvom týždni kúry naneste masku trikrát, v druhom dvakrát. Potom už stačí raz za týždeň.

 

Výživná banánovo-tvarohová maska
Banán roztlačte vidličkou, vymiešajte s dvoma lyžicami tvarohu, žĺtkom a lyžicou kyslej smotany na hustú kašičku. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť po dobu asi 20 minút. Omyte vlažnou vodou.  

 

Medová omladzujúca maska
Pripravte si 2 kávové lyžičky medu, 150 g čerstvého tvarohu a 1 žĺtok. Suroviny vymiešajte v miske z umelej hmoty do peny a zmes naneste štetcom na tvár. Túto masku môžete natrieť aj na časti okolo očí. Nechajte pôsobiť 20 minút, zmyte vlažnou vodou a na čistú tvár prikladajte po dobu asi piatich minút vlhké obklady.

Mohlo by sa vám tiež páčiť: 

 

PLEŤOVÉ MASKY PRE CITLIVÚ PLEŤ / Späť hore

Maska z petržlenu 
2 lyžičky medu, citrónovú šťavu a kašu z listov petržlenu dáme do pohára a dobre vymiešame. Necháme pôsobiť 15 minút a zmyjeme vlažnou vodou. Používame ju na vyčistenie tváre od pieh ako i pigmentových škvŕn.

Pleťová maska z papáje
Zrelá a unavená pokožka získa iskru vďaka ovocným enzýmov z papáje. Roztlačte jednu zrelú papáju a pridajte 3 cl smotany. Zmes naneste na vyčistenú pokožku a nechajte pôsobiť 30 minút. Zmyte vlažnou vodou. Táto maska obnovuje a zjemňuje zároveň.

Upokojujúca avodádová maska
Jednoducho rozpučte vidličkou dužinu zo zrelého avokáda a naneste na očistenú pleť. Nechate pôsobiť asi 20 minút.

Upokojujúca jogurtová maska
Na očistenú pleť naneste masku z dvoch lyžíc bieleho jogurtu a jednej lyžice medu. Nechajte na tvári zaschnúť a zmyte vlažnou vodou.

Mohlo by sa vám tiež páčiť: 

 

PLEŤOVÉ MASKY PRE UNAVENÚ PLEŤ / Späť hore

Uhorka hydratuje 
Klasikou v okruhu po domácky vyrobených masiek je uhorková maska. Uhorka má vynikajúce hydratačné schopnosti a dodáva pleti potrebnú vlhkosť. Uhorku si jednoducho nakrájame na kolieska a priložíme na tvár. Alebo si môžeme urobiť zmes z dvoch lyžíc nastrúhanej šalátovej uhorky a lyžice tvarohu. Túto osviežujúcu masku zmyte vlažnou vodou po 15 minútach pôsobenia na tvári.

 

Antistresová čučoriedková maska
Vymiešajte na hladkú kašičku čučoriedky, nízkotučný jogurt a med. Podľa potreby rozrieďte trochou brusnicového džúsu. Nechajte na pleti pôsobiť 10-15 minút.

 

Mrkvová regeneračná maska 
Účinnú regeneráciu poskytne pleti maska z nastrúhanej mrkvy. Pleť môže kvôli farbivu, ktoré mrkva obsahuje zožltnúť a preto je lepšie mrkvu zmiešať v pomere 1:1 s bielym jogurtom.

Oviežujúca banánovo-citrónová maska
Ovocné kyseliny z citróna vyhládzajú pleť a zbavujú ju nečistôt. Masku plnú výživných látok pripravíte z banánu a z medu s citrónovou šťavou. Nechajte pôsobiť 20 až 30 minút, zmyte vlažnou vodou. 

Osviežujúca hroznová maska
Roztlačte bobule hrozna a pridajte biely jogurt, citronovú šťavu, med a olivový olej. Vypracujte hustú kašičku a naneste na očistenú pokožku tváre a dekoltu. Nechte pôsobiť asi 10 minút.

Slivková pleťová maska pre normálnu pleť
Slivky obsahujú pomerne veľké množstvo anioxidantov, ktoré vašu pleť dokonale osviežia a zjemnia. Rozmixujte jednu rozpučenú slivku s trochou medu a jedným vajíčkom. Po pol hodine opláchnite. 

Banán na vypnutie a zjemnenie pleti 
Zmiešajte 3 polievkové lyžice tvarohu so žĺtkom a 1 lyžicou smotany. Dobre premiešajte a pridajte rozpučený banán. Všetko dobre premiešajte, naneste na pleť a po dvadsiatich minútach zmyte teplou vodou. Ovocné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v banánoch zmenšujú póry a zásobujú pleť dôležitými vitamínmi. Banán dodáva pleti vlahu, najlepšie pôsobí na noc. Vďaka vitamínu A a stopovým prvkom má spevňujúce a posilňujúce účinky na všetky typy pleti.

Zdroj: https://wanda.atlas.sk/domace-pletove-masky-receptar/moda-a-krasa/plet/531275.html