CHIA semiačka

Energia (cukor) a chia semienka

Čo nám spôsobuje konzumácia cukru : vykrmuje rakovinové bunky , znižuje hladinu dobrého cholesterolu , zapríčiňuje osteoporózu, dentálne problémy, vznik cukrovky, spôsobuje obezitu a hemoroidy, žalúdočné vredy a ľadvinové kamene, starnutie pokožky, úbytok kolagénu, poškodzuje pečeň, vznikajú srdcovo-cievne ochorenia, problémy so zrakom, prispieva ku vzniku Alzheimerovej choroby, zhoršuje akné. Zaťažuje trávenie a spôsobuje celkové prekysľovanie organizmu.

Tou najdôležitejšou ,,top,, vlastnosťou Chia semienok, popri všetkých ďalších skvelých vlastnostiach je,  že Chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém.

Chia semienka sú schopné absorbovať viac ako 9 násobok svojho objemu vo vode ( vytvoria gél ). Tento gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami a spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu ( monosacharid = jednoduchý cukor ) , ktorú využívame ako zdroj energie. To znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie a vytrvalosti.

Sacharidy sú palivom na výrobu energie v našom tele. Predĺženie doby ich premeny na jednoduchý cukor ( monosacharid ), stabilizuje metabolické zmeny. Zníženie vzostupov a poklesov hladiny cukru v tele, umožňuje dlhšie zásobovanie tela energiou. Takto si telo udržuje pocit plnosti po dlhú dobu.

Chia semienka môžeme označiť ako nášho “manažéra cukru”. Chia je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Môžeme konzumavať Chia so sladkými jedlami a mať vyváženú hladinu cukru v tele.

 

Účinky Chia semienok :

  • TOP vlastnosť : regulujú cukor v tele, vďaka tomu máme viac energie
  • sú najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín
  • nájdete v nich rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu
  • sú prírodný zdroj antioxidantov
  • majú v sebe všetky minerály a vitamíny, ktoré denne naše telo potrebuje
  • sú zdroj bielkovín
  • znižujú prirodzene tlak
  • riedia krv
  • sú 100% bezlepkové – neobsahujú lepok ( glutén )

Rozsiahlejší vplyv účinkov na náš organizmus, nájdete v článkoch Chia semienka.

Na čo si treba dávať pozor :

  • Chia semienka znižujú krvný tlak. Pozor si musia dávať ľudia s nízkym krvným tlakom, napríklad ľudia v staršej vekovej skupine.
  • Ľudia, ktorí majú srdcové problémy, alebo užívajú lieky na riedenie krvi, môžu Chia konzumovať len v maličkých dávkach.
  • Chia semienka sú výborným zdrojom vitamínov B, medzi nimi aj vitamínu B-17 ( amygdalin ). Amygdalin má proti rakovinové vlastnosti. Ľudia s rakovinovým ochorením, ho môžu užívať ako doplnok v menšom množstve.

Je preukázané, že konzumáciou Chia semienok si môžeme zlepšiť celkové zdravie, však rovnako ako pri iných veciach platí “všetko s mierou”.

Konkrétny popis ako používať chia semienka, nájdete v záložke chia semienka - článok : chia semienka a používanie.

Použitie podľa nariadenia EU parlamentu a Rady (ES) č.258/97  je denná dávka čistých semien 15 gr. ( jedna jemne kopcovitá polievková lyžica ). Do pekárenských výrobkov, raňajkových cereálií, ovocných - orechových - semenných zmesí max. 10% z gramáže surovín.

Zdroj: https://www.chia.sk/sk/ucinky