Kúpa fashion vychytávky môže byť skvelou investíciou: Na čom zarobíte?

Kúpa fashion vychytávky môže byť skvelou investíciou: Na čom zarobíte?

 
Stačí si správne vybrať... Autor: Shutterstock

Kúpte si ich dnes, zajtra na nich zarobíte. Dvojnásobok!

Keby ste si mohli dovoliť iba jeden jediný kúsok od svetového dizajnéra, čo by to bolo? Kabelku Birkin od Hermés? Alebo radšej šialené amarillo lodičky od Alexandra McQueena, ktoré zbiera Lady Gaga? Či skôr monogramovú vuittonku? Premyslite si to dobre, pretože kúpa fashion vychytávky môže byť priam fantastickou investíciou. Pravdaže, ak si vyberiete správne.

BIRKIN, KELLY, YSL

Tak napríklad taká birkinka od Hermés. Prísne limitovaná, na ktorú si ešte pred pár rokmi museli počkať aj celebrity. A hoci ceny za ikonickú kabelku sa pohybujú v tisíckach eur, každému menu na zozname bolo jasné, že trpezlivosť sa oplatí. Nielen pre ten pocit, že držia v ruke najznámejšiu kabelku sveta, ale aj preto, lebo je to investícia, ktorá vás jedného dňa môže vytiahnuť z biedy.

 

Na rozdiel od kúskov, ktoré nosením strácajú hodnotu, birkinka ju len získava. Aj keby vám trčala v skrini tridsať rokov, stále to bude TÁ Birkin bag, ktorú od vás ochotne odkúpi každá zámožná fashion maniačka na vintage. Podľa Rachel Koffsky, expertky na kabelky a doplnky v aukčnom dome Christie’s, sa oplatí investovať práve do nadčasových kúskov. Jednotkou je Birkin bag - čím drahší materiál a limitovanejšia kolekcia, tým lepšie.

Miranda Kerr má tiež svoju Birkinku.

Nedávno sa jedna z krokodílej kože a s diamantmi predala za 200-tisíc eur. No frčia aj Kelly kabelky od Hermés, monogramová kabelka od Yves Saint Laurent a ikonická Bucket bag značky Mansur Gavriel. Tá posledná vás nová vyjde približne na 500 eur, no môžete si byť istá, že o pár rokov sa jej cena ešte zdvihne. Podľa Christie’s totiž stúpa hodnota takýchto kúskov každý rok o päť percent.

Lenže nemusí to byť iba najznámejšia kabelka francúzskeho módneho domu, ktorá z vášho šatníka spraví módny trezor. Módni experti prisahajú na nadčasové kúsky ako trenčkot od Burberry, lodičky od Manola, kabelky Neverful od Louisa Vuittona či Trapeze od Celine, koženú biker bundu od Balenciaga, náušnice Tiffany’s alebo doplnky Etro.

Zaujímavé je, že ak sa rozhodujete pre chanelku, vždy sa vám viac oplatí klasická štepovaná 2,55-ka alebo graffiti ruksak ako akýkoľvek iný model - aspoň podľa Tracy DiNunzio, zakladateľky online obchodu Tradesy, ktorý predáva nové aj použité dizajnérske kúsky. „Denne nám telefonujú zákazníčky, ktoré chcú investovať do kabelky a nevedia sa rozhodnúť, ktorú môžu neskôr výhodnejšie speňažiť. Ja im okrem klasiky radím kúpiť napríklad kabelku Chanel Lego, ktorú je aj dnes ťažké zohnať, a preto sa nebude nikdy predávať pod cenu,“ vysvetľuje odborníčka.

A, samozrejme, čokoľvek z limitovaných kolekcií - dokonca, aj keď je to len kolaborácia dizajnéra a dostupnej značky. Veď si spomeňte, ako sme hypnotizovali internet, len aby sme uvideli kolekciu Balmain pre švédsky gigant H & M, ešte než prišla do predajne. Napríklad na eBayi, kde sa ceny za limitovanú kolekciu šplhali na niekoľkonásobok predajnej ceny. Alebo potom, keď sa podnikavci vrhli na stojany s oblečením a z každého modelu brali ako po nebohom. Niektorí sa tvárili, že nakupujú pre mamu, otca, brata, sestru, tetu a sesternicu z piateho kolena, iní neváhali priznať, že si prišli vlastne zarobiť.

„Limitky sa oplatia, pretože hneď, ako ich kúpim, môžem na nich trhnúť na eBayi alebo Bazoši,“ vravela nám slečna v nekonečnom rade, ktorá si kvôli špeciálnej dizajnérskej kolekcii poriadne privstala, len aby sa dostala do obchodu medzi prvými. Ak práve teraz šomrete, že je to nefér a pre chamtivcov ste si neodniesli z obchodu ani ten jeden kúsok na pamiatku, vitajte v klube. Iste, môžete si „zabidovať“ na eBayi, no keď si pozriete tie ceny, rýchlo vás prejde chuť. Ale možno sa aspoň zabavíte ako my, keď zistíte, že aj obyčajná papierová nákupná taška z kolekcie sa dá vydražiť za sto dolárov.

ZA MÁLO PEŇAZÍ VEĽA MUZIKY

No dobre, takže už viete, že tie fakt drahé, nadčasové, dizajnérske veci sa z dlhodobého hľadiska oplatia. Lenže ak ani vy nepatríte k horným desaťtisíc a o nejakej birkinke môžete iba ak snívať, ako si potom zabezpečiť nejakú fashion investíciu? Buďte smart, hovoria experti.

Na bazároch a v second handoch zoženiete neuveriteľné veci, ak vám nechýba trochu trpezlivosti a máte v sebe povahu lovkyne. Simona z Bratislavy ju má, a preto sa môže pochváliť parádnymi úlovkami. Pred pár rokmi sa jej na Burze starožitností na Červenom Kameni podarilo kúpiť za smiešnych desať eur vintage slnečné okuliare Celine zo 70. rokov. Hranaté, tieňované sklá, bezchybný stav. „Akurát im chýbalo puzdro, to však nepotrebujem – a na nete sa v dizajnérskych sekáčoch dá zohnať podobné z rovnakého obdobia.

Foto: profimedia.sk

V second hande som natrafila aj na nové Balmain džínsy, ktoré sa práve dražia na eBayi za dvesto eur a vyššie. Mňa vyšli na päť eur. Podobne som zohnala kožené Givenchy Zipper lodičky – bežne stoja 400-500 eur, ja som ich kúpila za 12. Nové, nepoškodené.

A raz som vo vitríne v malom bazáre objavila veľmi zaujímavú kabelku. Bola zastrčená v rohu, no na prvý pohľad išlo o kvalitnú kožu. Keď som si ju pozrela bližšie, skoro som odpadla. Bola to pravá Hermés zdobená 14-karátovým zlatom, vintage kúsok zo 40. rokov – aspoň podľa informácií na aukčných stránkach. Chceli za ňu šesť eur. Môj priateľ do mňa hustil, nech ju hneď predám, ale ja vravím, že hoci to je investícia, je to aj srdcová záležitosť a ja sa jej len tak nevzdám. Možno raz... Ale zatiaľ sa z nej budem tešiť sama.“

Ak sa práve chytáte za hlavu, ako je možné, že vy ste také šťastie nemali, Simona vám dá odpoveď. „Je to naozaj o šťastí. Takéto kúsky zoženiete párkrát za rok, no o to viac si ich ceníte. Ale nebojte sa ani nakupovania na aukčných stránkach – mnohé ženy sa zbavujú svojich dizajnérskych klenotov za smiešne peniaze, preto sa oplatí staviť, nech je to aj o tretej ráno. Ja sama som tak vydražila prekrásnu Celine kabelku za 70 dolárov, hoci jej hodnota je oveľa vyššia. A ako dlho si ju nechám? Kým ma bude baviť a kým jej hodnota neklesne.“

Zdroj: https://www.pluska.sk/emma/chic/kupa-fashion-vychytavky-moze-byt-skvelou-investiciou-com-zarobite.html